ÇİFT RENK BATON EKMEK
Öncelikle 3-4 adet mor havuçları kabaca dilimleyin fırın kağıdı yerleştirdiğiniz tepsiye dizin 240°C ısınmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin. Havuçlara çatalla bastırdığınızda su çıkmasın iyice suyunu çekmiş olsun.
Tatlı ekşi hamur için
80 g aktif ekşi maya
100 g genel amaçlı un
50 g soğuk süt
10 g bal
• Tatlı maya için bütün malzemeleri bir kaseye alarak elinizle yoğurun. Kavanoza alın ve 3 katına yakın mayalanması için oda sıcaklığında bırakın. Bu süre yaklaşık 12 saat sürebilir.
Mor havuçlu hamur için
100 g fırınlanmış havuç püresi
100 g ekşi krema
20 g organik akçaağaç şurubu
• Havuç, krema ve akçaağaç şurubunu püre haline getirin.
130 g yukarıdaki tatlı ekşi hamur
400 g genel amaçlı un
140 g su
• Unu yoğurma kabınıza alın, maya ve havuç püresini ilave edin suyu elinize dökerek yumuşak toparlanan bir hamur yoğurun. Nemli bezle kapatın ve hamuru 30 dk dinlendirin.
8 g deniz tuzu
10 g su
• Tuzu suyun içinde eritin hamurun üstüne dökerek hamuru 5 dk yoğurun. Üstünü kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat mayalanma bırakın.
Sade hamur için
100 g tatlı ekşi hamur
150 g ekşi krema
20 g akçaağaç şurubu
400 g genel amaçlı un
170 g su
• Unu yoğurma kabınıza alın ekşi krema, akçaağaç şurubu ve mayayı ilave edin suyu elinize dökerek hamuru 5 dk yoğurun.
• Hamuru 30 dk dinlendirin.
8 g deniz tuzu
10 g su
• Tuzu suyun içinde eritin hamurun üstüne dökerek hamuru 5 dk yoğurun. Üstünü kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
• Ellerinizi ıslatarak her iki hamuruda esneterek 1 saat aralıklarla 4 kez katlayın.
• Mor havuçlu hamurdan 250 gamlık 3 beze yapın. Sade hamurdan da 250 gamlık 2 beze yapın Bezeleri 15 dk dinlerin 3 mor 2 sade bezeyi elinizle bastırarak uzatın şeritler hazırlayın. Challah denilen örgü şeklinde örün.
• Hazırladığınız baton kalıbınıza alın. Kapalı soğuk fırında 2 katı kadar kabarıp mayalanmaya bırakın.
• Kalıptaki hamurun 2 katı kadar mayalanması yaklaşık 2-9 saat sürebilir hava sıcaklığına bağlı 200°C ısınmış fırında 35 dk pişirin.
• Örgüden kalan hamurları batard ekmeği şeklinde katlayın ve hafif unladığınız sepete alın. 2 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın
• Fırını kapaklı çelik tencerenizle birlikte 240°C 30 dk önceden ısıtın Sıcak tencereye hamurunuzu çevirip çizin kapağını kapatın
• 30 dk kapaklı üzeri kızarıncaya kadar da kapağını alarak pişirin

Yorum yapmak için giriş yapmanız gerekiyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!