MOR HAVUÇLU EKMEK
Ön maya
10 g aktif ekşi maya
50 g un
50 g su
• Un, ekşi maya ve suyu bir kavanoza alıp iyice karıştırın
• Hazırladığınız ön maya oda sıcaklığında 3 katı kabarıp aktif hale gelince hamuru yoğurabilirsiniz.
Hamur
500 g mor havuç
300-320 g içme suyu
500 g ekmeklik un
110 g yukarıda hazırladığımız ön maya
10 g su 10 g deniz tuzu
• 500 g mor havuç ve 300 g içme suyunu blender’den geçirin. Havuçun suyunu süzek ve ya tülbentle süzün 300 g kadar havuç suyu elde edeceksiniz
• Unu yoğurma kabınıza alın, ön mayayı ve havuç suyunu ilave ederek toparlanan yumuşak bir hamur yoğurun.
• Üstünü kapatın ve 1 saat dinlendirin
• Tuzu suyun içinde eritin hamura üstüne dökerek hamuru 4-5 dk yoğurun. Hamurun üstünü nemli bezle kapatın 1 saat dinlendirin.
• Islak ellerinizle hamuru esneterek katlayın. Katlama işlemini 1 saat aralıklarla 3 ke daha tekrarlayın.
• Son katlamadan 45 dk sonra hamurun üstüne hafif un eleyin. Tezgahınızı hafif unlayın. Hamuru tezgaha ters çevirin ve oval ekmek şeklinde sepetinize göre gergince katlayın.
• Hafif unladığınız sepete alın ve hamurun üstüne hafif un eleyin. Tabak bonesiyle ve ya poşetle kapatıp buzdolabına kaldırın. Soğuk mayalama yapmak için 9-10 saat buzdolabında bırakın.
• Fırını döküm tencereyle birlikte 240°C 30 dk ısıtın. Soğuk hamuru sıcak tencereye çevirip çizin. 30 dk kapağı kapalı 20-30 dk da kapaksız pişirin.
Not: Bu ekmeği havuç suyu yerine 150 g fırınlanmış mor havuç püresiyle yapabilirsiniz. Ekmek tariflerinde belirtilen suyun hepsini birden unun içine boşaltmayın. Az az ununuz aldıkça su ilave ediniz
Yorum yapmak için giriş yapmanız gerekiyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!