Ara

Önerilen anahtar kelimeler:

KIŞ KOKULU KESTANE

Kestane ile yapılan enfes tarifler ve pişirme yöntemleri. Kışın vazgeçilmezi kestaneyi keşfedin!

KIŞ KOKULU KESTANE

Aydan Üstkanat
Aydan Üstkanat
0 yorum 0 kayıt 0 beğeni 1 görüntülenme
KIŞ KOKULU KESTANE

KIŞ KOKULU KESTANE

Mutfaktaki kullanımında, Anadolu ve birçok farklı yemek kültüründe değişik yorumlarını görüyoruz. Kestane; tatlı lezzeti ve yoğun nişastalı hacmiyle her ne kadar şekerleme ve tatlılar için uygun olsa da yemeklerde de kullanılmakta. Anadolu’nun kestane aşı, Avrupa’nın kestane çorbası, hindili kestane ve kestaneli bal kabağı en bilinen yemekleri.

Kestane tatlı tuzlu dengesinden hoşlanan birçok lezzet düşkünü için uygun bir malzeme. Kırmızı et, av eti, bal kabağı, mantar, pırasa hatta kereviz kestaneyle iyi geçinen malzemeler. 

Mutfak herkes için farklı şey ifade edebilir. Kimi mutfakta denemeler yapmaktan keyif alır, kimi mecburi olarak yemekle uğraşır ve bıkkındır, kimi de yumurta bile kırmaz, mutfağa sadece su almak için uğrar. Ama ortak olarak zül olan bazı şeyler vardık ki, sanırım kestane pişirmek de bunların başında gelir. 


DOĞRU KESTANE ALMAK

Kestane pişirmek genel kanı olarak neden zordur? 

Birincisi Hacı ibiş, Sarı aşlama, Kuzu, Hacı ömer, Osmanoğlu gibi bir çok çeşidi olan kestanenin, lezzetlisini bulmak hakikaten zordur. Sonuçta dışarıdan hepsi birbirine benzer. Birbirine bu kadar benzeyen kestane çeşitleri için satın alırken nasıl karar verebiliriz? Dış kabuğunun pürüzsüz deliksiz ve yırtıksız olması ve bastırdığınızda sert olmasına dikkat edin. Eğer doğru kestane aldıysanız pişirdiğinizde sonuçları da iyi olacaktır. 


KESTANE PİŞİRMEK

Kestaneleri bol suda ovarak yıkayın. İster köz, ister haşlama olacak olsun, rahat soyulması için kabuğunu çizgi şeklinde kesmek gerekir. 2 saat kadar kestaneleri soğuk suda tutup kabuğunun yumuşamasını sağlayın. Kaymaması ve sizi yaralamaması içinse kısa uçlu, küçük ve keskin bir bıçak kullanın. Közlüyorsanız yan tarafına boydan bir çizik, haşlıyorsanız tam tepesini yarım artı şekinde kesin.

Közlenecek kestaneyi toprak kapaklı bir kapta ara sıra karıştırmak suretiyle yarım saat, yanmaz tabanlı bir tavada çevire çevire 20-25 dakika pişirmek yeterlidir. Haşlanacaksa düdüklü tencerede 5 dakika, normal tencerede yarım saat uygundur. Rahat soyulması için haşlanan kestaneleri hemen süzüp soğuk sudan geçirin.



Bunları biliyor musunuz?

• Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. 

• İçerdiği vitamin, mineraller ve besinsel değerleriyle kış mevsiminin şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı gerçek bir iksirdir. • Kolesterolü düşürür, kan şekeri seviyesini dengeler ve cilde iyi gelir.

Yemek denilince akla gelen bütün detaylarına emek veren, ahlaklı tüketim felsefesini benimsemiş bir yemek filozofu. Şef, yemek fotoğrafçısı, yemek stilisti, yemek yazarı, reçete danışmanı.
Sosyal Medya

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Yorum yapmak için giriş yapmanız gerekiyor.