NAR MEYVESİ
Tek meyve, yüzlerce tane!
Altı yüz civarı tanesi olan, eklendiği her tabağa parıltı saçan, lezzetli ve bereketli bu meyve, manav tezgahında, mutfakta sesizce durur. Kabuğu yarılmaya başladığında ise içindeki o nefis kırmızı tonlar gözleri kamaştırır. Tarih kadar eski bir meyve olan nar, tüm zamanlarda parıltısı ile medeniyetleri etkisi altına almıştır.
Çinliler, yeni evli çiftlerin yatağına nar taneleri serpiştirdiğinde, onların kutsandıklarına inanır. Bedevi gelinler ise evlendikleri gece odalarında, bereketli bir evlilik için mutlaka nar bulundurur. Anadolu’da bazı bölgelerde sevdiği kıza evlenmek istediğini elinde tuttuğu nar ile gösterir delikanlılar. Aslında Avrupa geleneği olan yılbaşı gecesi kapı eşiğinde ayakla nar ezmek ise artık tüm dünyaya yayılan bir gelenek.
Kod adı: PUNICA GANATUM
Ana vatanı: Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olup binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Bilinen en eski meyve türlerinden, yetiştiriciliğinin M.Ö. 3000 yıl öncesine kadar dayandığı belirtilmektedir.
Yetiştiği bölgeler: Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Gürcistan, Ermenistan ve Karadeniz’in doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır.
Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren yetiştiriciliği önem kazanmıştır. 2016 yılı verilerine göre 446.000 tonluk (TÜİK, 2016) üretimi ile dünya ülkeleri arasında 4. sırada yer alıyor. En büyük üretim Antalya’da yapılıyor.
FAO kayıtlarında istatistiki bilgi yer almamakla birlikte verilen bilgilere göre Hindistan’ın 2015 yılı nar üretim değeri 1.789.310 ton. Hindistan nar üretiminde dünya da birinci sırada. Hindistan’ı 1.000.000 tonluk üretimi ile İran ve 800.000 tonluk üretim miktarıyla Çin takip ediyor.
Yorum yapmak için giriş yapmanız gerekiyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!