Ara

Önerilen anahtar kelimeler:

YENİ DÜNYANIN TERCİHİ: ETSİZ KASAPLAR

Avrupa'da yükselen bitki kasapları trendi Türkiye'ye uyum sağlayabilir mi? Nohut, baklagil ve mantardan üretilen etsiz alternatifler, vegan pastırma ve mantar sosisi gibi yeni lezzetler ve et tüketimini azaltmanın önemi.

YENİ DÜNYANIN TERCİHİ: ETSİZ KASAPLAR

Aydan Üstkanat
Aydan Üstkanat
0 yorum 1 kayıt 0 beğeni 5 görüntülenme
YENİ DÜNYANIN TERCİHİ: ETSİZ KASAPLAR

YENİ DÜNYANIN TERCİHİ: ETSİZ KASAPLAR

Avrupa'da hızla yayılan bitki kasapları (Plant Butchery), et yerine nohut, baklagil ve mantar gibi gıdalardan elde edilen ürünlerle dikkat çekiyor.

Peki Türkiye bu akıma uyum sağlayabilecek mi?

Birkaç yıl önce büyük çıkış yapan bitki kasapları (Plant Butchery), bugün hâlâ yükselişini sürdürüyor. Müşterilerine et yerine; nohut, mısır, baklagil ve mantar gibi gıdalardan elde edilen, tıpkı et gibi kesilerek satışa sunulan ürünler satıyorlar.

Ülkemizde bu rüzgar ne kadar etkili olur bilinmez ama bitki bazlı yiyeceklerin de et kadar lezzetli ve doyurucu olabileceğini savunan bu akım, eti tamamen ortadan kaldırmayı değil, tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bu da hem insan hem gezegen sağlığı açısından hepimizin hayrına olur.

İnsanların daha çok et yiyebilmesi için son çeyrek yüzyılda hormonlu hayvan üretimi desteklendi. Belki bu akım, hayvan üretim ve kesim şartlarının yeniden konuşulmasını da gündeme getirir.

Bitki kasapları, ilk örneklerinin 2010'ların ortasında görülmesinden bu yana hızla büyüdü. The Vegetarian Butcher markası bugün 55 ülkede, 40 binden fazla satış noktasında ürün sunuyor. Türkiye'ye özel bitki kasap dükkanları açılır mı bilinmez ama en azından vegan pastırma, mantar sosisi gibi yeni terimlerin hayatımıza gireceği kesin.

Ete saygı, sebzeye yeşil ışık!

Tüm dünya yüzünü bakliyat ve sebzeye çevirirken, dünyada eşi benzeri olmayan zeytinyağlı mutfağımızı öne çıkarmanın tam zamanı!

Hem sağlığımız hem de karbon salınımı için hayvanlara biraz rahat vermenin vakti geldi. Herkes bir anda vegan olmayacak belki ama artık çok daha fazla insan sebze tüketmeye başladı. Gıda şirketleri de bu değişimi fark ettiği için bitkileri daha çok kullanmanın yollarını arıyor.

Bir dönem popüler şeflerin etle yaptıkları şovların öne çıktığı yılların ardından, artık sahne sebzenin. Sebzeli karışımların hızla yaygınlaştığı yeni bir dönem başladı.

Başta nohut olmak üzere baklagiller, özellikle de karnabahar ve kahverengi pirinçle yapılan karışımlar et yemeklerinin ve köftelerin yerini yavaş yavaş alıyor. Dünyada kasaplar artık lahana, balkabağı ve tatlı patates gibi sebzeleri köfte formunda tezgahlarına koymaya başladı bile. Bezelye proteiniyle yapılan köfteler hızla yayılıyor!

İngiltere'nin ilk etsiz kasabı, Haziran 2019'da Londra'da Sainsbury's tarafından açıldı.

"Etsiz Dünya Haftası" sırasında açılan bu pop-up dükkanda, müşterilere yüzde yüz bitki bazlı alternatifler sunuldu. Dükkanda "et gibi" kesilmiş dilimler ve sosisler aslında mantar, jackfruit ve bezelye proteininden yapılıyordu.

"Geleceğin Geleceği" raporu gösteriyor ki, İngilizlerin dörtte biri 2025 itibarıyla vejetaryen. Dahası, 2050 yılına kadar laboratuvar ortamında üretilen kültürlü etlerin günlük bir ürün haline gelmesi bekleniyor.

Yemek denilince akla gelen bütün detaylarına emek veren, ahlaklı tüketim felsefesini benimsemiş bir yemek filozofu. Şef, yemek fotoğrafçısı, yemek stilisti, yemek yazarı, reçete danışmanı.
Sosyal Medya

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Yorum yapmak için giriş yapmanız gerekiyor.